Физичком васпитању дати већи значај

Све више дјеце у Републици Српској има проблеме с килажом, деформитетом кичме и равним стопалима, што је директна посљедица недостатка физичке активности па Српска и њене институције морају више пажње да посвете школском спорту и створе услове да се на квалитетан и организован начин, који ће на крају дати резултате, у школама организује настава физичког васпитања.
Ово се, између осталог, могло чути на данас одржаном округлом столу на тему "Школски спорт, могућности унапређења, перспективе", који је организовало Удружење "Мисли добро" и на којем је закључено да је неопходно да се школском спорту посвети посебна пажња како бисмо добили здравију нацију и створили темељ за евентуалне резултате у врхунском спорту.
Подаци који су изношени током расправе у најмању руку су поразни. Нека истраживања која су рађена показују да у петим разредима има ученика који имају и до 90 килограма, да дјеца не знају ходати уназад те да су јако лоших моторичких способности и уопште незаинтересована за физичку активност.
"Посебну пажњу ћемо посветити школском спорту кроз израду закона о спорту. У ову причу мора да се укључи и Министарство просвјете и културе и да сви заједно дођемо до циља", рекла је Соња Давидовић, министарка породице, омладине и спорта, додајући да је у плану и формирање савеза за школски спорт.
О томе колико је за дјецу битна физичка активност говори и податак да је физичка култура као предмет по заступљености у школском градиву одмах иза математике и језика те да то није нимало случајно.
"Словенија је фонд часова физичког повећала на пет, код нас је тренутно три, али оно што је неопходно и што данас немамо је редовност те наставе. Поразни су подаци из истраживања када је у питању физичка активност дјеце, а није да нисмо имали упозорења и раније. Једно истраживање из 1997. године је показало да су наша дјеца моторички млађа од свих у региону", рекао је Раденко Добраш, професор Факултета физичког васпитања и спорта Универзитета Бањалука.
И остали просвјетни радници који су присуствовали округлом столу истакли су да се по питању физичке културе ствари под хитно морају мијењати те да је, како каже Душан Илић, просвјетни савјетник за физичко васпитање при Републичком педагошком заводу, потребно створити услове и помоћи наставницима и учитељима који су у директном контакту са дјецом.
"Циљ Министарства породице, омладине и спорта је здрава нација, због чега се мора унаприједити школски спорт, који доприноси да дјеца постану прво добри људи, а онда и спортисти", рекао је Драган Јаћимовић, помоћник министра породице, омладине и спорта, додајући да је ово министарство обезбиједило 60.000 КМ за реквизите који се користе у настави физичког од другог до петог разреда.
Велибор Видовић, координатор "Малих олимпијских игара" за регију Бањалука, рекао је да се мора унаприједити систем овог такмичења и школског спорта како би се направила најшира и најквалитетнија могућа база спортиста те да школски спорт мора да буде национални пројекат, иза којег би сви стали.
 

Претрага

Календар догађаја

Прошли мјесец Април 2024 Следећи мјесец
П У С Ч П С Н
week 14 1 2 3 4 5 6 7
week 15 8 9 10 11 12 13 14
week 16 15 16 17 18 19 20 21
week 17 22 23 24 25 26 27 28
week 18 29 30