Полигонски спорт за боље физичко васпитање

БАЊАЛУКА - За правилан психофизички развој ученика најважнија је физичка активност дјеце од првог до петог разреда и школама је неопходно набавити опрему, којом ће квалитет наставе бити унапријеђен.

Ово је истакнуто данас на представљању резултата пројекта "Полигонски спорт у школама", који је у посљедњих неколико мјесеци у бањалучкој Основној школи "Свети Сава" спровело Удружење грађана "Мисли добро", а на основу којег се дошло до закључка да се уз веома мала средства и без сале може организовати квалитетна настава физичког васпитања.

"Школа је прије два мјесеца од Удружења 'Мисли добро' добила опрему за полигон као донацију и у сарадњи с Факултетом за спорт и физичко васпитање радила са дјецом кроз часове физичког образовања. Разлика у односу на почетак рада је огромна и искрено се надам да ће у наредним годинама све школе у Републици Српској добити овакву опрему", рекао је Мирослав Попржен, директор школе, додајући да је предност полигонског спорта у томе што се може организовати у холу школе, јер већина школа нема услове да дјеца имају наставу физичког у салама.

Иначе, пројекат школског спорта у децембру прошле године покренуло је Удружење "Мисли добро", које је том приликом од Савеза за школски спорт из Србије добило полигон као донацију, а циљ је да се што више дјеце укључи у физичке активности како би се спријечили све чешћи проблеми претилости и деформитета. Донирани полигон додијељен је ОШ "Свети Сава", а у посљедња два мјесеца у сарадњи с Факултетом за спорт и физичко васпитање рађено је са дјецом од првог до петог разреда.

Драган Бањац, начелник Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт у бањалучкој Градској управи, рекао је да ће Бањалука прва у Републици Српској кренути с набавком полигона те да је градски парламент већ одлучио да се од септембра у свим бањалучким основним школама уведе овај пројекат.

"Надам се да ће Бањалука бити примјер свима и да нам свима примарна активност буде да вратимо спорт у школе, да што више дјеце вежемо за ове активности", рекао је Бањац, најављујући расписивање тендера за набавку 29 полигона за све бањалучке основне школе, али и расписивање јавног позива на који ће моћи да се пријаве професори физичког васпитања који желе да учествују у овом пројекту.

Дане Малешевић, министар просвјете и културе РС, рекао је да је физичко васпитање важно за психофизички развој ученика те да је у школама неопходно набавити опрему којом ће квалитет наставе бити унапријеђен. Он је рекао да пројекат "Мисли добро" даје могућност да се за мала средства набави одређена опрема за квалитетнију наставу физичког васпитања за ученике од првог до петог разреда.

"Можда су физичке активности најважније од првог до петог разреда основне школе због одређених деформација кичме код дјеце, како би биле исправљене на вријеме", рекао је Малешевић.   

Горица Билак-Моцоња, виши стручни сарадник за школски спорт у Министарству породице, омладине и спорта РС, рекла је да је ово министарство препознало значај организовања наставе физичког васпитања за млађе узрасте путем полигона те да су ученици презадовољни и да пројекат полигонског спорта треба да постане редован дио наставе физичког васпитања.

Циљ здравија и задовољнија дјеца

Бојан Божић, вођа тима за спорт у Удружењу "Мисли добро", рекао је да ће уласком спортских полигона у основне школе дјеца сигурно бити здравија, задовољнија и имати боље спортске резултате.

"Масовност је изузетно битна за постизање квалитетних спортских резултата, а масовност долази управо кроз школски спорт, што у Србији изузетно добро функционише", рекао је Божић, додајући да су ефекти рада на полигону позитивни, улагања мала, а уштеде које се касније добију у здравственом систему
огромне.

Опширније https://www.youtube.com/watch?v=L77cXVhqPJI

Претрага

Календар догађаја

Прошли мјесец Април 2024 Следећи мјесец
П У С Ч П С Н
week 14 1 2 3 4 5 6 7
week 15 8 9 10 11 12 13 14
week 16 15 16 17 18 19 20 21
week 17 22 23 24 25 26 27 28
week 18 29 30