Спорт превентива лоших навика

Спорт није само такмичење, обухвата и друге позитивне вредности које дете стиче током свог развоја. Спорт је превентива лоших навика, каже Жељко Танасковић, прослављени одбојкаш, а данас предсједник Савеза школског спорта Србије.

О значају спорта у предшколској и школској доби дјеце, стању школског спорта у Републици Српској, плановима и могућностима за квалитетан развој било је ријечи на округлом столу у Бањалуци, који је одржан на иницијативу и у организацији Удружења "Мисли добро".


О значају спорта у предшколској и школској доби дјеце, стању школског спорта у Републици Српској, плановима и могућностима за квалитетан развој било је ријечи на округлом столу у Бањалуци, који је одржан на иницијативу и у организацији Удружења "Мисли добро". 

У овим модерним временима дјеца све мање времена проводе физички активна, што је предуслов за негативне посљедице за њихов психофизички развој попут гојазности, деформитета кичме..., а због лошег тренда да се физичко васпитање у школама у РС, уз неке изузетке, све више запоставља, упаљен је аларм да се овом проблему посвети више пажње и да је крајње вријеме да се уради нешто конкретно.

Према истраживању Универзитета "Ливерпоол Хоопе",  код 80 одсто од 4.000 дјеце школског и предшколског узраста забиљежен је један од деформитета локомоторног система или постоји могућност за настанак гојазности.

Професор доктор Раденко Добраш, продекан за наставу Факултета физичког васпитања и спорта Бањалука, каже да се дјеци од најраније доби намеће императив врхунског резултата умјесто да им се презентују и бенефити по здравље који су резултат редовних физичких активности. 

"Дјеца одустају од бављења спортом због недостижних циљева и то није добро. Данас имате дјецу која су јако лоше моторички развијена и ону другу групу којима спорт јако добро иде, што су њихови родитељи препознали и кроз школе спорта којих данас има све више обезбиједили им даљи спортски напредак. Све жртвује због резултата, а то није добро", каžе Добраш и додаје да се, што се тиче школског спорта у РС, мора урадити много више

"Код нас се тренутно све своди на једну спортску смотру годишње, а то је премало. Недостаје и воље и ентузијазма. Морамо порадити на системском рјешењу овог питања. Што више дјеце укључимо у редовне физичке активности и спорт, биће здравији у сваком смислу, а кад имате квалитетан приступ и рад и масовност, већа је шанса да ћете на крају имати и врхунске спортисте".

Како се питање школског спорта може квалитетно ријешити наведен је модел из комшилука... Република Српска тренутно нема савез школског спорта, али га има Србија.

Жељку Танасковићу је недавно почео трећи мандат на челу овог тијела, које постоји већ 50 година, а кроз чије активности и пројекте годишње проđе око 123.000 дјеце. "Спорт у школе", "Ђак репортер", "Лајк за наш плес" и "Здраво растимо" су пројекти које ово тијело тренутно реализује, а чији је циљ да се што више дјеце која се не баве спортом у школама спорта и клубовима  потпуно бесплатно кроз разне спортове, игре, плес и слично укључи у редовне физичке активности.

"Сви ови програми су замишљени да се деци на прихватљив и занимљив начин покаже колико је спорт здрава активност и корисна навика. Такмичења су добра јер мотивишу и другу децу да и они покушају, али је много важније да им покажемо да наставе да се баве спортом и вежбају без обзира што многи од њих неће остварити врхунске резултате. Пројекте које реализујемо замислили смо на тај начин да с децом раде наставници и професори физичког васпитања који имају недовољан број часова и они који су на бироу", каже Танасковић и додаје:

"Основ свега је поставити систем и радити по њему. Школски спорт мора бити база од које све креће. Морамо највише радити на свести и у ова изазовна модерна времена деци показати да могу много више и боље од тога да се друже са виртуелним пријатељима".

Радмила Коцић-Ћућић, помоћник министра за предшколско, основно и средње образовање у Влади РС изразила је задовољство организацијом И учешћем на округлом столу.

"Имамо толико отворених питања и изазова, али тешко је одмах одговорити на свако од њих. Идеја организације “Мисли добро” је фантастична и иницијатива одлична. Драго ми што су саговорници спремни да нам дају конкретне пријдлоге, и самим тим што сам ја овдје јасно је да смо ми и Министарству просвјете заинтересовани да се покрене пилот пројекат и размотре могућности да се школски спорт организује на сличан начин како је то урађено у Србији. Ми немамо Савез за школски спорт и предлажем да оваква организација постоји и у Републици Српској и вјерујте да ћете у нама имати партнера. Нама је циљ да имамо здраву дјецу и сигурна сам да смо на истом путу. Такође има простора и за унапређење наставних планова и програма – рекла је Коцићева.  Учесници округлог стола дотакли су се многих питања која се директно и индиректно тичу школског, али и спорта уопште, па се могло чути и то да је потребна боља контрола квалитета како наставе физичког васпитања у школама, тако и школа спорта. Учесници дискусије су изразили забринутост да недовољно развијен систем школског спорта у РС одговара приватним школама спорта, јер је то прилика за комерцијалну корист.

У дискусији су учествовали и, Горица Билак-Моцоња, виши стручни сарадник за школски спорт у Министарству породице, омладине и спорта у Влади РС, Урош Савић, генерални секретар Савеза за школски спорт Србије, Дејан Травар, координатор за спорт и омладину у Градској управи града Бањалука, наставници и професори физичког васпитања, спортски радници, бивши и садашњи спортисти....

 

Полигони

Савез за школски спорт Србије донирао је организацији “Мисли добро” полигон за извођење наставе физичког васпитања који ће бити поклоњен Основној школи “Свети Сава” на Лаушу, а коју похађа више од 1200 ученика. Овај полигон омогућује правилан псиохофизички развој прије свега дјеце од другог до петог разреда. План организације “Мисли Добро” је да кроз ордређен период кориштења обави тестирање напретка моторичких способности дјеце како би се исти полигони уврстили у што више основних школа, а њихово кориштење било уврштено у наставни план и програм.

Тестирање

Факултет физичког васпитања и спорта Универзитета у Бањалуци у сарадњи са оргаснизацијом “Мисли добро” обавиће тестирање учесника нижих разреда основних школа, а резултати овог тестирања биће полазна основа  за планирање рада у наредном периоду.

Контрола

Један од закључака Округлог стола био је да се мора увести контрола извођења наставе физичког васпитања које је изузетно важно у период од другог до петог разреда. Учесници округлог стола сложили су се са оцјеном да квалитет извођења наставе физичког васпитања није уједначен, почев од изузетно квалитене организације часа, преко оне која је лоша, па чак и учесталих случајева у којем се настава Физичког васпитања уопште не одржава. Управо због тога, потребно је увести контролу извођења наставе у овом предмету.     

Претрага

Календар догађаја

Прошли мјесец Април 2024 Следећи мјесец
П У С Ч П С Н
week 14 1 2 3 4 5 6 7
week 15 8 9 10 11 12 13 14
week 16 15 16 17 18 19 20 21
week 17 22 23 24 25 26 27 28
week 18 29 30