Република Српска треба да иде у правцу дигитализације

БАЊАЛУКА - Досадашњи економски модел је превазиђен и Република Српска мора да прати нове економске трендове и рјешава проблеме и прије свега неопходно је ићи у правцу дигитлизације и поједностављења администрације.

Ово је између осталог истакнуто на Округлом столу који је у организацији Удружења Мисли добро одржан у петак у хотелу Босна у Бањалуци, а на ком је Тихомир Домазет, економиста из Загреба представио оно што се тренутно дешава у свијету и шта је оно што треба учинити како би се економија РС, али и региона почела развијати. Привредници, послодавци, академска заједница, политичари са локалног и државног нивоа истакли су да досадашње стопе раста које имамо нису довољне те да је држава та која треба да се бави привредом, прије свега кроз обзразовање и административном реформом како би поједноставила пословање. Предност РС је та што је мала и има врло једноставан административни систем који се уз визију и одлучност може веома лако реформисати.

"Предузећа се више неће моћи развијати  на принципу  капитала и рада, већ на принципу знања и технологија. Треба нам дигитална економија са дигиталним рјешењем како би замијенила постојећа стара рјешења", рекао је Домазет, додајући да постојећи економски раст није довољан и да дрзава није ефикасна и у интерактивном односу са привредом, што се мора мијењати.

Такође, нагласио је да у свијету тренутно имамо цетири разорна свјетска тренда као сто су урбанизација, технолоски развој, старење становниства И глобална повезаност док регија поред тога има јос најмање сесет разорних трендова као сто је корупција, технолоска заосталост, лосе образовање итд…

Александар Џомбић, бивши премијер РС и министар финансија рекао је да РС мора да прати трендове и рјешава проблеме, али не на принципима који су били прије педесет година када су се ствари могле рјешавати успорено.

"Не смијемо да одлажемо реформе. Што их висе одлаземо, већи заостатак правимо. Треба да нађемо модел како да постанемо конкурентни", рекао је Дзомбић.

На округлом столу истакнуто је и да је у РС све више фирми које се баве лонг пословима и то због јефтине радне снаге, те да је неопходно што прије, најдаље у наредних десет година, уз образовање дигитализовати комплетан јавни систем који данас служи сам себи и који је прескуп,

"Под хитно треба промјена у односу на цијену државе. Огромно је учешће администрације која троши огроман новац. Данас озбиљан телефон може да замијени сто чиновника. Стратешка предност је што смо једноставни и неопходна је дигитализација", рекао је Драган Чавић, посланик у Народној скупстини РС, додајући да сумња да то може учинити ова генерација политичара, и истовремено наглашавајући да се за десет година може доћи до тога да се 90 одсто послова у администрацији ради онлајн.

Тренутно се у РС, како је истакнуто, однос привреде и државе, свео само на пореску политику, а како је рекао Саша Тривић из Уније удружења послодаваца, привреда у РС данас се не може развијати без помоци државе и то прије свега у образовању и усвајању технологија, а једна од њих је дигитализовање јавне управе.

Горан Радивојац, професор Економског факултета у Бањалуци рекао је да је технолошки напредак отишао у том правцу да је питање да ли ми у примарном сектору треба да тражимо своје мјесто те да би рјешење можда код нас могло бити развијање терцијарног и сектора услуга.

"Са економског аспекта немамо пријатељско рјесење, јер супертрзисте ЕУ узима данак код нас И третирају нас као неки депо са којег узму ста треба, било да се ради о радној снази или ресурсима И то нам не одговара", рекао је Радивојац додајући да овако висе не иде и да нећемо успјети ништа ако наставимо.

Божана Шљивар, начелник Одјељења за финансије у Граду Бањалука рекла је да економији треба уређена држава, што сада немамо,  те да је политика безидејна на свим нивоима и да је можда највећи проблема тај што је наше образовање уништено.

Претрага

Календар догађаја

Прошли мјесец Јул 2024 Следећи мјесец
П У С Ч П С Н
week 27 1 2 3 4 5 6 7
week 28 8 9 10 11 12 13 14
week 29 15 16 17 18 19 20 21
week 30 22 23 24 25 26 27 28
week 31 29 30 31